Témaindító: Social Business

Voltak és vannak mérföldkövek a social paradigma kibontakozásában, ezek közül az egyik legfontosabb változást a Next Wave-nél a social business jelenség kialakulásában látjuk. Alkalmazások, technológiák, eszközök, platformok szintjén naponta van valami új, de a social business esetén valami jelentősebbről van szó: a social működés és szemlélet a PR-kommunikáció-marketing bermudaháromszögből kilépve elért a teljes vállalati működés szintjéig.

Az elmúlt két évben több social business jellegű projektben lehettünk partnerei nagyvállalatoknak, ezért most úgy döntöttünk, hogy ezt a területet ideje mélyebben is megvizsgálnunk. Szeretnénk kontextusba helyezni a social business jelenséget és szeretnénk párbeszéd helyzeteket teremteni a fogalom számára: szivárogjon be a (szak)emberek életébe és kezdjék el magukévá tenni, beszélgetni róla.

Azt látjuk, hogy a McKinsey-től a Dachis Group-ig az IBM-től Yunus Muhammadig sokan tárgyalják a social business témakört, ebből adódóan értelmezésbeli különbségek is adódnak. A social business egyik értelmezési mezőjében, a társadalmilag felelős vállalatok szinonimájaként használják a kifejezést, mint a CSR (corporate social responsibility) tevékenységet magas szinten megvalósító vállalatot. Itt a hangsúly az olyan vállalati működésen van, amely társadalmilag is hasznos, működése során odafigyel érintettjeire és beépíti működésébe e stakeholderek elvárásait. Vannak, akik pusztán úgy definiálják, mint azokat a márkákat, akik kommunikációjukban aktívan használják a közösségi média lehetőségeit. Ez pontosan az a problémakör, amelyet Pollner is leír: “van Facebook-unk, remek!”

Újabb csoport pedig a social, mint közösségi működést magáénak valló vállalatként használja a kifejezést. Mi a Next Wave-nél ez utóbbit érezzük magunkénak. Amellett, hogy belátjuk, hogy a szóalaki hasonlóságok és a fordítás sokszor félrevezető, mi abban hiszünk, hogy a social businessként működő vállalat integrálja a szervezeti és üzleti működésébe a közösségi szemléletet.

A következő három fogalmat azért emeljük ki, mert nagyon sokat használjuk őket, és gyakran összefolynak a jelentéstartalmak és a mindenhez ragadó/ragasztható social:

1. Social Customer

A fogyasztókat akkor kezdtük el social-nek hívni, amikor az életükbe beszivárogtak a közösségi média platformok (fórumok, chat, blogok, Facebook). Önmagában nem ettől lettek ők “social”, hanem attól a hatástól, amit ez a tömeges használat jelentett a márkák számára: a márkák kontrollja gyengült saját fogyasztóik és sokszor kommunikációs csatornáik felett is. A párbeszéd sokkal kiegyenlítettebbé vált.  A technológia egyszerre adott újdonságot a fogyasztók és a márkatulajdonosok kezébe: egyrészről a fogyasztók – word of mouth – lehetőségei felgyorsultak, másrészről a vállalatok elkezdték követni a fogyasztók digitális lábnyomait. A fogyasztók többnyire gyorsabbnak bizonyulnak, ami érthető, de a márkák is folyamatosan újítanak és felzárkóznak.

2. Social Brand

A hangsúly nem a social eszközök használatán van, hanem a márkán! Akármelyik márkának lehet Twitter jelenléte és dedikálhat social media felelőst, ám ha ez az aktivitás nem releváns, nem illeszkedik a márka világába, akkor egyszerűen nem működik. A social brand azt jelenti, hogy a márka illeszkedik abba a kulturális kontextusba, amiben a közössége (offline vagy online kötődéssel) jól érzi magát, amiben tudnak működni egymással.

3. Social Business

A social business működés egyszerre érvényesíti a technológiai újításokat és azt a fajta közösségi szemléletet, amely középpontjában a megoszthatóság, a transzparencia és a párbeszéd-képesség áll. Az üzletvitelnek olyan módja, amely integrálja ezt a két szemléletet az üzleti folyamatokban, a szervezeti felépítésben, a vállalati belső és külső érintettekkel való kapcsolattartásban, márkakommunikációban és vállalatirányításban. Nem csupán a külső kommunikációs terekben érvényesül a social orientáció, hanem a belső folyamatokban és struktúrákban is. Érintett terület a HR, a belső kommunikáció, a tudásmenedzsment, a szervezeti innováció, az ügyfélszolgálat, a felsővezetés, de a beszerzés és a partneri kapcsolatok köre is releváns social business terep.
Az a célunk, hogy körbejárjuk ezt a témát, elemezzük a trendeket és szakmai párbeszédet indítsunk – ezért is nevezzük ezt a blogbejegyzést témaindítónak.


Szólj hozzá!